Door permanent te ventileren zorg je voor gezonde lucht in huis en kun je vochtproblemen voorkomen. Als je dat op een gecontroleerde manier doet, hou je je energieverbruik ook beter in toom dan bij een natuurlijke manier van verluchten.


De luchtvervuiling het huis uit werken

In de woning zijn er verschillende bronnen van luchtvervuiling aanwezig.

  • Ons eigen metabolisme verbruikt zuurstof en stoot koolstofdioxide uit. Dus moeten we nieuwe zuurstof aanvoeren en koolstofdioxide afvoeren. In de keuken en het toilet komen er dan weer geurtjes vrij. Ook huisdieren of keukenafval kunnen voor geurhinder zorgen.
  • Tabaksrook is zeer schadelijk en bevat allerlei carcinogene chemicaliën.
  • Toestellen als stofzuigers verstuiven fijn stof. Bij printers komt ook heel wat fijn stof vrij.
  • Veel materialen bevatten chemicaliën die zijn toegevoegd om ze sterker te maken of specifieke eigenschappen te geven. 

Dankzij ventilatie kun je al die stoffen afvoeren.

Vochtproblemen vermijden

Als mens produceren we heel wat vocht: door te zweten en adem te halen alsook door te douchen en te baden, te poetsen en de was te drogen. In totaal komt zo bij een gemiddeld gezin dagelijks 10 tot 15 liter vocht onder de vorm van waterdamp in de woning vrij. Dat komt overeen met een tot anderhalve emmer water.

Als het in de woning te vochtig is, kan er schimmel ontstaan. Je kunt natuurlijk de vochtproductie zelf beperken, maar dat is vaak moeilijk want gelinkt aan onze huiselijke activiteiten. Je kunt de hoeveelheid vocht in de binnenlucht wel onder controle houden door vochtige lucht af te voeren via ventilatie.