Airconditioning / Lucht-lucht warmtepompen

Bij lucht/water-warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur.

Ook bij dit type is het rendement minder gunstig zodra het buiten vriest, maar nog steeds voldoende om de woning warm te krijgen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht/water-warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.

 


Split Airco

 

De meest voorkomende lucht - lucht warmtepomp is een split airco. Zo’n split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit.

 

Deze warmtepompen kunnen koelen & verwarmen. Om te koelen neemt de binnenunit warmte in de ruimte op om deze via de buitenunit naar buiten te voeren. Als we gaan verwarmen spreken we van een omkeerbare of ‘reversible’ airconditioning, waarbij de warmtepomp warmte aan de buitenlucht onttrekt en deze tot op een nuttig niveau waardeert. De warmte wordt niet opgewekt, maar wel van buiten naar binnen getransporteerd. Dit is dus een energie-efficiënte én energiezuinige manier van verwarmen.


Multi split airconditioning 

 

We spreken van een multi-split airco als er meerdere binnenunits op één buitenunit zijn aangesloten. Met een multi-split airco kan je meerdere kamers koelen of verwarmen met een individuele bediening van elke binnenunit. Er kunnen tot negen binnenunits aangesloten worden op één buitenunit. Bovendien zijn er binnenunits in verschillende stijlen en groottes, zo kan je in elke kamer de meest geschikte binnenunit plaatsen.

Afhankelijk van de situatie in een gebouw, bestaan er verschillende modellen binnenunits die telkens de gepaste oplossing bieden in de beschikbare ruimte. Bijvoorbeeld: wandmodellen, vloermodellen, satellietmodellen, plafondonderbouwmodellen, cassettemodellen.